Frontul anti-sectă

Funcţionarii de stat, “acoliţi” ai mooniştilor?

In Cultul moonist în Moldova on martie 26, 2009 at 6:26 pm

rev-moon

În timp ce occidentul s-a pronunţat pentru excluderea Sectei Moon din societate, în R. Moldova „apostolii” coreeanului Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii Unificării, activează nestingherit cu susţinerea directă a persoanelor sus-puse din organele de stat.

Dumitru Lazur

În dosarele CIA unii „asasini programaţi”, care au făcut zeci de victime în SUA, se numărau printre membrii Sectei Moon – organizaţie pentru care „brainwashing”-ul (spălarea creierului) şi re-programarea personalităţii este un lucru obişnuit. În unele state din lume activitatea sectei Moon este interzisă prin lege, organizaţia fiind catalogată drept teroristă. În acelaşi timp, sursele financiare colectate din întreaga lume de către slujitorii zombaţi ai lui Moon sunt alocate şi pentru susţinerea logistică a gherilelor teroriste care încearcă să instaureze „o ordine nouă în întreaga lume”.

Până în prezent, adepţii lui Moon au înregistrat la Chişinău patru organizaţii mooniste: Organizaţia Tineretului Studenţesc „CARP”, Federaţia Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume, Federaţia Femeilor pentru Pace în Lume şi Asociaţia Internaţională pentru Educaţie. În viitorul apropiat ideologii coreeni intenţionează să deschidă câteva noi organizaţii.

Deja un an durează procesele judiciare prin care Ministerul Justiţiei cere lichidarea forţată a Organizaţiei Tineretului Studenţesc „CARP” şi a Federaţiei Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume din Moldova. Cu toate acestea, tineri zombaţi, care s-au lăsat de părinţi şi prieteni, continuă să racoleze pe străzile capitalei noi „soldaţi” pentru armata lui Moon. Cine stă în spatele organizaţiilor mooniste şi ce urmăresc acoliţii „părintelui adevărat” în R. Moldova?

„Chef” la Palatul Republicii

În 1995, ideologii moonişti printre care şi Djesualdi Djuseppe şi Ivan Bugrii, cei mai influenţi misionari la acel moment, sunt primiţi de către preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur. Ce s-a discutat la întrevedere putem numai ghici, însă este cert că la puţin timp după aceasta au fost înregistrare la Ministerul Justiţiei primele organizaţii mooniste. Membrii ei pe parcursul a trei ani au tot încercat să atragă noi şi noi membri, distribuind în Chişinău invitaţii la lecţii despre fericire şi pace. Numărul nenorociţilor care au căzut în plasa „antihriştilor” era nesemnificativ, ceea ce nu putea să-i bucure pe „patronii religioşi”. Din această cauză, în 1998, se pune în practică o altă tactică de racolare a ucenicilor lui Moon – infiltrarea doctrinei mooniste în instituţiile de învăţămînt. Pentru a implementa obiectivul în cauză era nevoie de acordul persoanelor cu funcţii de răspundere din Ministerul Învăţămîntului.

În 1999 şi 2000, la Chişinău vine „Noua Eva”, soţia lui Sun Myung Moon, care ţine predici despre principiile morale la circa 600 oameni, printre care şefi şi şefi-adjuncţi din cadrul Direcţiilor judeţene de învăţământ şi directori de şcoli şi licee din republică. Seminarele au avut loc la Palatul Republicii din capitală. Edificiul guvernamental se închiriază numai cu acordul direct al şefului Cancelariei de Stat. Seminarul i-a costat pe organizatori, după datele oficiale, circa 150 mii de lei, invitaţii de onoare fiind cazaţi în hotelul „Codru” (costul unei camere – 49 de dolari). De fapt, mooniştii „au uitat” să achite cîteva zeci de mii de lei pentru serviciile acordate de către Cancelaria de Stat, care şi-a întors banii abia în primăvara 2002, în urma unui proces judiciar.

Apoi, pe parcursul anului 2001, în majoritatea judeţelor RM, inclusiv în municipiul Chişinău, Asociaţia Internaţională pentru Educaţie desfăşoară seminare pentru şefi de Direcţii, directori de şcoli şi cadre didactice. Participanţii nici nu bănuiau că involuntar au căzut victime ale unor aşi în spălarea creierului. Sabina Gorceac, preşedintele Federaţiei Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume, într-o lămurire oferită Ministerului Justiţiei declara că organizarea seminarelor judeţene a fost posibilă graţie acordului direct al ex-ministrul Învăţămîntului, Ilie Vancea, actualmente ambasador extraordinar al R. Moldova în Belarus, care a pus semnătura sa pe documentele în cauză.

Cartea lui Moon, declarată la Orhei drept „ghid îndrumător în activitatea de toate zilele”

În urma unui asemenea seminar, într-o scrisoare oficială, adresată fondatorilor sectei Sun Myng Moon, Nichifor Ioncu, fost şef al Direcţiei Judeţene de Învăţământ Orhei, scrie: „Prezenta carte „Dragostea, viaţa, familia” le va servi drept ghid îndrumător în activitatea de toate zilele, pedagogilor, diriginţilor, părinţilor şi adolescenţilor. Ne exprimăm gratitudinea faţă de autorii cărţii, faţă de colaboratorii Centrului Internaţional de Educaţie, dl Ronald Koonce, dna Sabina Gorceac, dl. Mihai Calistru pentru donaţia de carte şi pentru calitatea valoroasă a setului de materiale şi a lecţiilor prezentate în faţa participanţilor la seminarele de la 24.04.2001 la Teleneşti şi 3 mai la gimnaziul M. Eminescu, mun. Orhei.

După şedinţa acestor seminare şi studierea cărţii donate totodată a volumelor „Universul meu”, „Înălţimea”, „Dragostea, viaţa, familia” o parte din directorii adjuncţi şi diriginţi implementează în activitatea lor aceste materiale, care sunt foarte utile pentru discuţii, convorbiri, dezbateri la ore…”

Acelaşi Nichifor Ioncu în iulie 2002, dă lumină verde pentru organizarea unei şcoli de vară de către Asociaţia Internaţională pentru Educaţie. Aşa încât, timp de cinci zile 60 de copiii din republică au fost „făcuţi dobă” de principii spicuite din scăierile lui Moon. Oficial „afacerea” a costat circa 7000 lei.

În vara anului curent Nichifor Ioncu şi Ion Untură, şeful Direcţiei Învăţămînt Superior din cadrul Ministerului lui Gheorghe Sima, au avut o deplasare de serviciu în SUA. Potrivit surselor noastre, „excursia” în patria lui George Bush, unde se află statul major al „părintelui adevărat Moon”, ar fi fost „pusă la cale” de către organizaţiile mooniste.

Într-o seară, chercheliţi peste măsură, moldovenii l-au acostat pe unul din angajaţii hotelului în care erau cazaţi. Tânărul, scăpat cu greu din mâinile iubitorilor de frumuseţe masculină din cadrul Ministerului Educaţiei, a mers direct la poliţie unde a depus o plângere pe numele funcţionarilor. Aceştia au fost „nevoiţi” să părăsească SUA, fiind expulzaţi din ţară.

Dublu „agent”?

Un alt personaj, dar nu ultimul, din cadrul organele de stat care involuntar a făcut jocul mooniştilor este şi Ludmila Bolboceanu, şeful Direcţiei promovare şi perfecţionare a cadrelor din cadrul Ministerului Educaţiei. Dna Boldoceanu ani buni a fost prorector la Academia Teologică din Chişinău, apoi fiind avansată în post, a ajuns la Ministerul Educaţiei. Atât d-nei cât şi mulţi alţi funcţionari publici au participat la conferinţe internaţionale, finanţate de către organizaţiile în cauză şi organizate peste hotarele ţării.

Solicitată de reporterul JURNALULUI, dna Bolboceanu ne-a declarat că când i-a fost propus postul de preşedinte al organizaţiei nici nu bănuia că este vorba despre o instituţie finanţată de moonişti. „Am participat la seminarele lor la care au fost invitate personalităţi de vază din parlament, din anturajul preşedintelui şi ministere unde se vorbea frumos despre etică şi morală. Vă asigur că nimeni nu a încercat să ne convertească la o altă confesiune şi chiar dacă ar fi făcut-o nu aş fi acceptat nici măcar în ruptul capului. Chiar dacă cadrele didactice au luat parte la manifestările acestor organizaţii, sunt convinsă că nimeni nu bănuia că este vorba despre nişte sectanţi”, ne-a mai spus Ludmila Bolboceanu.

Potrivit juriştilor, deşi Legea Cultelor condamnă prozelitismul abuziv, totuşi, nu este prevăzut un mecanism eficient prin care organizaţiile de teapa Sectei Moon ar putea fi lichidate sau interzise, iar prozelitiştii să fie traşi la răspundere administrativă.

În urma verificărilor efectuate de către colaboratorii Inspectoratului Fiscal de Stat în actele contabile ale Federaţiei Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume s-a stabilit că ONG-ul are pe cont 1.500.000 de lei, care potrivit Sabinei Gorceac sunt „donaţii din exterior”. Nu este exclus că banii în cauză sunt destinaţi pentru mituirea funcţionarilor de stat şi pentru formarea gherilelor înarmate de terorişti zombaţi pe teritoriul Republicii Moldova. Juriştii spun că atâta timp cât nu va exista o bază legală pentru lichidarea organizaţiilor sectare, secta Moon cu succes poate activa şi racola noi şi noi oameni rătăciţi.

Mooniştii în proces de judecată cu Ministerul Justiţiei

La judecătoria sectorului Centru continuă procesul intentat de către Ministerul Justiţiei organizaţiei mooniste CARP. Până acum au fost audiaţi şase martori din partea Ministerului Justiţiei şi trei ai sectei mooniste CARP. Avocatul mooniştilor Vitalie Caldîba a tras cât a putut de timp pentru a împiedica desfăşurarea şedinţelor procesului, obţinând de vre-o opt ori amânarea procesului, din diferite motive. Pe parcursul procesului, el „s-a îmbolnăvit” grav de tot şi „s-a tratat” cam treizeci de zile. Mai apoi liderul moonist Mihai Calistru, care ia parte la proces a fost muşcat de un câine şi iarăşi procesul a fost amânat.

La primele şedinţe ale procesului avocatul mooniştilor încerca să combată chiar şi cele mai evidente fapte prezentate de martorii Ministerului Justiţiei. Vitalie Caldîba conta pe faptul că nu se vor găsi probe care să demonstreze, de exemplu, că martorii au activat anume în cadrul CARP-ului şi nu în altă organizaţie, că Asociaţia CARP este un ONG moonist, că Principiul Divin este o învăţătură religioasă etc. În cursul procesului s-a dovedit că Vitalie Caldîba este nepregătit, el nu cunoştea nici lucruri elementare despre cei pe care se angajase să-i apere. De exemplu el s-a schimbat la faţă şi a rămas fără replică, atunci când martorul Ministerului Justiţiei, Serghei Kirsanov „l-a developat” pe Mihai Calistru, unul din liderii moonişti prezenţi la proces. Kirsanov a relatat că Mihai Kalistru a participat la un ritual moonist de cununie, în cadrul căruia şi-a lovit viitoarea soţie de trei ori cu o bâtă la fund. Potrivit tradiţiei mooniste, acest ritual tâmpit ar avea puterea magică de a „şterge” păcatul originar, fiind totodată şi o garanţie că soţii nu vor mai ridica niciodată mâna unul asupra altuia.

Când a realizat ineficienţa strategiei sale, Caldîba şi-a îndreptat eforturile spre a demonstra că de fapt CARP-ul, chiar dacă este o organizaţie moonistă, se ocupă totuşi de activităţi nobile cum ar fi educaţia şi învăţământul. Drept dovadă ne pot servi depoziţiile celor trei martori ai CARP-ului care au fost interogaţi până acum. Cetăţeanul Ion Dubenco din Chişinău, care este părinte a patru copii dintre care doi sunt membri ai CARP-ului a relatat instanţei, că ştie de la copiii săi că Moon este fondatorul organizaţiei şi că ei studiază „acolo” Principiul Divin, o învăţătură religioasă bazată pe Biblie. Potrivit lui, în CARP totul este bine şi frumos. Remarcăm că cei doi copii moonişti ai lui Ion Dubenco sunt studenţi şi locuiesc la cămin, chiar dacă ar fi firesc să trăiască împreună cu părinţii lor.

Alt martor, Natalia Croitoru, mama studentei Veronica Croitoru de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” s-a arătat şi ea mulţumită de activitatea CARP-ului. Potrivit dumneaei, Veronica care este membru CARP din 1995 se află actualmente în Coreia. Dna Croitoru a avut ocazia s-o asculte pe soţia lui Moon la inaugurarea Federaţiei Familiilor pentru Pace în Lume, care a avut loc la Palatul Republicii din Chişinău şi şi-a făcut o impresie bună despre această femeie. Ea a mai declarat instanţei că Veronica, chiar dacă nu are studii pedagogice a predat lecţii despre învăţătura moonistă la şcoala nr.57 din Chişinău. „N-am avut probleme prea mari cu Veronica, de când ea merge la CARP, chiar dacă ea petrece cea mai mare parte a timpului său acolo” – a mai spus Natalia Croitoru.

Cel de-al treilea martor ascultat până acum, Svetlana Leaşcenco a făcut şi ea jocul avocatului CARP. Dna Leaşcenco a declarat ca i se pare „normal” faptul că fiica ei care este studentă cerşeşte pentru a mări bugetul CARP-ului, pentru că „o organizaţie trebuie să existe din ceva”. Dumneaei a mai spus că „doctorul Moon” a scris Principiul Divin care este o învăţătură obligatorie pentru toţi membrii CARP, dar această învăţătură nu este religioasă. „Principiul divin este o simplă interpretare a Bibliei, iar eu cred că fiecare are dreptul să interpreteze Biblia aşa cum vede el” – a opinat ea.

Lasă un comentariu